torsdag 21 juni 2012

Osynligt arbete

Vi själva håller för tillfället mest på med jobb som inte syns (som förresten är så där passligt jättemotiverande), då vi håller på att slipa tak och väggar. 

Efter det får vi börja grundmåla tak och väggar, dvs. måla vitspacklade väggar och tak med vit färg. Ännu ett jobb som knappt syns. 

Sedan blir det äntligen dags att måla på den slutliga målfärgen - som för övrigt också kommer att vara vit i stora delar av huset. 

Vi gör alltså 3-4 arbetsskeden för att våra vita tak och väggar skall bli vita. 

Jo, hejsan. Ibland undrar man nog... :)

Nå, det är nu i alla fall bra att vi får hjälp av andra med att göra saker som syns :) Ytterdörren och sidofönstren är nu monterade, och vi är såå nöjda med hur det blev. Vi var lite fundersamma kring hur den mörkgråa dörren skulle göra sig i hallen, men den passar hur bra som helst i allt det vita. 




Våra duktiga plåtslagare jobbade tre långa dagar (eller tja, långa är lite i underkant... det finns knappast någon jobbterm som beskriver arbetsdagar från kl. 6 till kl. 22 :S) och fick klart taket och alla dess genomföringar, samt en hel del hängrännor och stuprör. De kommer på nytt om några veckor för att göra verandans tak och för att montera brandstegar, snöhinder samt de sista hängrännorna och stuprören. 

Lite synligt arbete har ju faktiskt P också gjort på sistone då han lekte akrobat och målade våra räystäät (vad tusan heter det på svenska?) mörkgråa. Vi funderade hit och dit om vi skulle ha dem mörka eller ljusa, och efter en hel del Streetview-surfande på Google Maps kom vi fram till att vi vill ha mörka.





Vårt mysiga lekrum

Bakom den här moderna porten döljer sig vårt ytterst mysiga lekrum...



Visserligen saknar vårt "bygglekrum" en hel del grejer ännu, men mysigt tror jag nog inte att det kommer att bli före ytorna är i skick.

Behöver knappast säga att jag verkligen längtar tills vi får ett "riktigt" lekrum till barnen...

Heldag på bygget

Jag och kidsen gick till bygget vid 14-tiden i dag för att hoppa på den nymonterade trampolinen (tack Nicke för hjälpen!). Förstås hade jag själv i planerna att samtidigt hinna slipa och spackla lite :)

Lite senare kom Kiitolinja med vår laminatleverans från Tyskland och huga vilken hög med paket det var. Kiitolinjas chaffis hade lyckats ta med sig sin sämsta lift (hur man nu lyckas med det då man vet vilken typ av last man har), så vi fick inte av trallarna från flaket, utan hamnade att lasta av all laminat för hand. Som visade sig väga 1500 kg allt som allt. Mysigt.

Det var dock ingenting jämfört med urakkan som väntade då P kom från jobbet. Att roada in alla 100+ paket till första våningen.

I det skedet hann jag för ett ögonblick tänka hur lätt vi hade kommit undan om vi hade byggt ett 1-planshus på en slät åkertomt...

Som tur är gick den tanken snabbt förbi - sluttningstomt och flerplanshus är ju nog något vi ändå drömt om länge. Men då det gäller att bära upp tegel, skorstensmaterial, laminat, kakel, spackelsäckar, 18 liters målburkar, och annat "smått och gott", är det lätt hänt att man i ett svagt ögonblick glömmer bort sina drömmar :)

Med hjälp av några Pepsi- och trampolinpauser fick vi in alla paket, och fick samtidigt värsta träningen på köpet. Bättre intervallpass får man minsann leta efter :) Nu är det bara att hoppas att vi lyckas måla tak och väggar trots de två travarna i köket och vardagsrummet.



Det börjar kännas i kroppen. Yeah!

fredag 8 juni 2012

Färdigspacklat

Urk! Börjar kännas trist att bara tjafsa på om spacklandet. Eller ja, för oss är det ju himla roligt att se hur väggarna blir slätare och slätare för varje dag som går, men misstänker att vi är de enda som tycker att bilder på mer eller mindre vita väggar är intressanta :)

Nå, nu är spacklaren färdig med sin urakka, så antalet inlägg på spackeltemat lär väl minska så småningom. Här kommer nu iaf några bilder på hur det ser ut just nu, efter att jag spenderat hela kvällen med att sopa ihop allt damm (två stora köpkassar blev fyllda till bristningsgränsen).
Karlarna stack iväg med min stege, så jag fick inga bilder från andra våningen. Men det är lika vitt där också som i trappuppgången.
I källaren är harkkorna nu ett minne blott, härligt! Här var ytan ännu lite våt, då väggarna fått det sista lagret ytspackel tidigare i dag.
Bakgården börjar allt mer påminna om den djungel den var i fjol - förutom alla fulväxta aspar dvs :)



onsdag 6 juni 2012

Shoppingresa på tumis

På lördag skall P och jag iväg på roadtrip österut då vi skall tömma Tallinn på målfärg, takpanel, lister, innerdörrar, ... Inköpslistan kan göras hur lång som helst, men vår kära bil lär knappast klara av allt. Som tur är erbjuder de stora järnaffärerna hemkörning, så om det är något vi absolut fastnar för går det bra att få det fraktat istf att behöva bli storkunder på Tallink Silja :)

Vi har inte varit på resa på tumis sedan N föddes för snart tre år sedan (yikes!), så det skall verkligen bli kul.

Och nej, vi hade inte hellre bytt ut byggshopping i Tallinn mot en romantisk spa-weekend eller något annat liknande.

Vem behöver romantik då man kan svettas på bygget tillsammans ist. Typ :)

tisdag 5 juni 2012

Och ännu mera vitt

Vår spacklare var borta hela förra veckan så då hände inte så mycket på bygget. Förutom att vi själva gick lösa på de rum som vi snålat med... Spacklaren har fått fixa till de flesta rummen, men några lämnade vi åt oss själva - både för att spara lite bagisar och för att vi helt enkelt faktiskt ville spackla lite själva också.

Call us crazy, men det var faktiskt riktigt kul att spackla fogarna då man hade rätt sorts spackel och rätt typ av verktyg. Annat var det då vi renoverade vår radhustrea i Åbo... konstiga råd och fel spackel gör inte livet lätt kan jag säga.



Mina föräldrar var dessutom här under veckoslutet (tusen tack för hjälpen mamma och pappa!), så då hade vi gott om tid att spackla loss. Vi ville också pröva på lite bredspackling och för att göra det lite smidigare bestämde vi oss för att testa Tikkurilas Presto R som man bara kan "måla" ut tjockt som målfärg och sedan jämna ut med en bred stålspackel.

Det var inte lika roligt. Inte alls.





Nå, nog blir det säkert helt bra då det blir slipat och målat. Nu är för övrigt spacklaren också tillbaka, så i kväll var det ljusare i källaren också.