fredag 25 maj 2012

Vitt!

En - eller ja - fyra bilder säger mer än tusen ord. Fast nu skulle det kanske räcka med ett ord också - vitt :)





torsdag 24 maj 2012

Redan hemma

Att vara hemma redan före kl. 22 är "harvinaista herkkua" nuförtiden :) Vi var bara en snabb runda via bygget i kväll för att fylla på en stor vatten-så och breda ut några fanerskivor så att Mr Spackel lättare kan ta sig fram med sin ställning. I dag hade han mest härjat i källaren, där nu en "kuitulaasti" (Weber Serpo 137, samma som använts på sockeln ute) täcker alla väggar i takkahuone, wc:n och trappuppgången. Inte så snyggt ännu, men det lär bli bättre :) Nu skall väggarna slipas och sedan spacklas ett par gånger till med grund- och ytspackel.



På första våningen hade han också hunnit sprutspackla taket i arbetsrummet, misstänker att han fortsätter på den våningen i morgon.


En hel del säckar spackel hade han lyckats använda upp under dagen. 


Efteråt tog vi ännu en promenad vid stranden, då N prompt skulle kasta stenar i vattnet... ytterligare en ny favorithobby :)



Spackel, spackel på väggen där

Helgen gick åt till att täcka och tejpa för alla fönster, fylla och slipa elektrikerns fina "roilon" i källaren, bygga ställningar inför takläggning och fasadmålning och montera klart spisfläktsröret.

Vi tänkte ju till först lämna taket öppet ovanför spisen i köket för att alla sagt att det är mer eller mindre omöjligt att få röret att komma på exakt rätt plats före köket är monterat och man verkligen ser precis på millimetern var spisplattan kommer.

Nåå, det var alltså den ursprungliga tanken, men till sist beslöt vi oss ändå för att chansa. Så nu är röret monterat, taket helt fastsatt och vi håller tummarna för att vi får det att funka så här. Skulle kännas rejält onödigt att behöva ta upp taket, fixa om röret och sedan försöka få ytan spacklad och slipad så att det inte syns några kanter till resten av taket... "Baket vejt vi :)"





Hittills har spacklaren fixat smygarna i dörröppningarna i källaren och spacklat skarvarna mellan gipsskivorna i resten av huset.




I dag har han säkert tagit till det lite tyngre artilleriet, dvs. sprutan, så det blir verkligen spännande att fara via bygget i kväll. Vi blev äntligen klara med allt tejpande och täckande i går kväll. Hoppas jag :) Skulle vara mindre kul att hitta ett fönster helt igensprutat med spackel i kväll... 


På gården har en hel del blommor dykt upp, så nu är där inte bara grönt längre.




Ser så fram emot att få börja jobba på gården, men antar att det blir nästa års projekt... och därpåföljande års och... Ja, gården lär väl bli ett evighetsprojekt :)

Nadja har meddelat att hon tycker att vi borde skaffa några får att ha på bakgården... Får se hur det blir med den saken - än så länge får barnen allt nöja sig med att hälsa på fåren i Norrbyhagen :)




Ääääh....

... skulle skriva ett inlägg, men fastnade på designsidan :) Nå, på den nya headerbilden syns iaf de finfina ställningarna som P och svärfar byggde åt takläggaren i helgen och vår rätt så färska skorsten.

Får göra ett nytt försök med det planerade spackelinlägget i morgon - nu kallar sängen!

lördag 19 maj 2012

Slutspurten - en helg kvar

Oj, oj... tänk om det bara var en helg kvar till flytten. Men nej, slutspurten gäller nog allt det som behöver bli klart före spackelgubben och plåtslagaren kommer.

I kväll har P slipat ljuslistan medan jag och svärfar börjat täcka fönstren med plast. Den snyggblåa tejpen är importerad från Kodin Terra i Björneborg. Det är en målartejp från Scotch (2090) och var den tejp som Alavus Ikkunat i första hand rekommenderar att man använder för täckningsändamål. De flesta affärer här omkring har sålt "ei-oota" då vi frågat efter tejpen och ist försökt pracka på oss en orange variant. Har förstått att den används rätt mycket, men har också läst dåliga erfarenheter om att den kan riva loss färg.

Sånt klarar vi oss bra utan, så vi beslöt oss för att köra på den tejp som Alavus rekommenderar. Blir det sedan något strul borde det ju kunna läggas "heidän piikkiin".





fredag 18 maj 2012

Bildbevis

Lovade ju komma med lite bildbevis på att jag faktiskt städade förra helgen :)




I går var det ju ledig dag och då var hela familjen på bygget. M sov en god stund i vagnen så det var riktigt lugnt ett tag, för en gångs skull. En 10-månaders lillkille med attityden "vill se allt, vill bita i allt, vill ha allt jag inte får" går inte alltid så väl ihop med en byggplats ;)

P har spacklat klart kanterna på vår ljushylla - det var lite finlir som vi tänkte att spackelgubben kanske inte har tid för (speciellt då hyllmojängen uppenbarat sig efter att han var och kollade och gav sin offert :)


"Det är roligt här på bygget", konstaterade N. Vet inte vad hon gillar mest. Klossarna av byggmaterialsrester, grävandet på gården eller att man får rita fritt på väggar och golv. 



Förhoppningsvis har våra "man får bara rita på väggar och golv här på bygget"-uppmaningar gått hem. Vill helst inte se några konstverk på "fel" ställen här i hyreslägenheten. Oberoende av hur fina de är...

torsdag 17 maj 2012

Licensed to våtisolera

Gick en våtrumsutbildning i slutet på april och för en dryg vecka sedan dök följande kort upp i postluckan:


Planen är att köra igång med våtisoleringen i början på juni troligen tillsammans med en som har egen kaklingsfirma (eller plattläggningsfirma, som jag fått lära mig att det heter "på riktigt" :)

Är jätteglad att hon (jo faktiskt, plattläggaren är en "hon") gick med på arrangemanget. Hon tyckte själv också att det var smartast att göra så för min del, iom att jag då får mer erfarenhet. Får se om det blir så eller om tidsbristen ger sig till känna... isf lär vi nog anställa någon som får sköta åtminstone de största rummen.

Även om jag inte skulle lägga våtisoleringen själv var utbildningen väldigt nyttig, då vi under teoridelen gick igenom allt från betongens egenskaper och torktider till förordningar och rekommendationer som gäller kring våtutrymmen. Då jag nu dessutom vet hur olika genomförningar, golvbrunnar, knutar etc. skall isoleras, är det också lättare att se om det blivit rätt gjort (oberoende av vem som har gjort det).

Förutom att vara nyttig, var utbildningsdagen också riktigt rolig... Tack Bella för sällskapet :)

Naturens krafter

Det är helt otroligt egentligen, vilken livsglädje- och lust naturen har. Efter att grävskopor i olika storlekar härjat på tomten i flera omgångar under hösten, trodde jag att vi skulle få nöja oss med en gård gjord av sten, byggmaterial och karg morän i vår.



Så ni kan bara gissa hur glad jag blev då det tidigare började komma upp lite gröna skott här och där. För tillfället är stora delar av "bakgården" täckt med ett stort och härligt liljekonvaljstäcke.




Skulle så gärna behålla täcket precis så som det är, men misstänker att stora delar av det får ge vika för att vi skall få in alla funktioner vi vill ha på gården. Och så är det ju inte speciellt barnvänligt med en massa konvaljer heller... Men jag kan bara tänka mig hur härligt det kommer att se ut då alla knoppar slår ut i blom. 

En god arbetskompis dotter studerar till landskapsarkitekt och hon skall planera vår gård - vi  hade vår första träff på morsdag och då diskuterade vi t.ex. konvaljernas vara eller inte vara. En liten del av den härliga mattan vill jag nog gärna behålla.

En annan sak som jag absolut vill spara är alla jordgubbsplantor (eller är det smultron?) som finns på tomten. Tror de får vara där de är i år och så får vi flytta dem senare om det visar sig behövas. Kan ju vara lite charmigt med "vildvuxna" bär :)


Som den icke-blom-expert som jag är, gör jag en vild gissning på att det här kanske är blivande pingstliljor...? Rätta mig gärna om jag har fel ;)


Jag har gillat vår tomt från första början, och nu känns det som om jag börjar tycka allt mer om den för varje gång vi är där. Att huset blir mer färdigt för varje gång gör säkert sitt, men tomten i sig börjar också visa sin potential. Tycker verkligen om all sten och alla nivåskillnader!




Det lär ha funnnits en gammal ladugård/källare på tomten tidigare (förutom den gamla jordkällaren) och för en månad sedan grävde jag fram en stor hög med tegel. Skulle verkligen vilja använda dem på gården på något sätt, men tyvärr är P inte alls lika förtjust i missfärgat, smutsigt och missformat tegel. Hur kan man inte se charmen i det, liksom? ;)



söndag 13 maj 2012

Det tog några veckor...

... både för mig att hinna få till stånd det här inlägget och för elkillarna att få jobbet gjort.

Elgubbarna som skulle komma på måndag, kom alltså 1,5 vecka senare. Efter det har vi fått ett par datum då de "borde" ha varit färdiga, men först i går fredag hade de lyckats fixa (nästan) allt som måste vara klart före vi kan ta dit Mr Spackel.

Eftersom vi inte hade alltför hög tilltro till att de faktiskt skulle få allt gjort i går, flyttade vi fram spackelurakkan med en vecka. Just in case. Men efter tre framskjutna startdatum verkar det alltså faktiskt nu som om stora delar av huset skall bli vitt med start om drygt en vecka.

Yippee ki-yay!

Spisen är murad och på tisdag skall pipan upp på taket. Ytmaterialet läggs på först i ett senare skede - som tur är! Har nämligen inte alls hunnit fundera på färg till den ännu.



Förutom att elen och spisen gått framåt, har vi själva också fått en hel del gjort på bygget. Svärföräldrarna har nu ställt upp tre helger i rad, vilket förstås har varit till otroligt stor hjälp! Med fammo som barnvakt har vi tre övriga kunnat vara på bygget från tidig morgon till sen kväll. Rena lyxen!

Taken på första våningen är klara för spackling och målning...



... och i dag gjorde P och svärfar klart vår valokotelo som vi byggt i vardagsrummet. I den kommer vi att ha två typer av belysning: infällda spottar och indirekt belysning genom starka ledband (alltså led-band, inte det där man har i knät. Öhö, öhö ;).





Själv har jag också hållit till i källaren en hel del. Förra helgen började jag spackla vårt lilla förråd med tegelspackel (? tiilitasoite heter det iaf på finska). Vi har tänkt spackla en del "riktiga" harkkoväggar själva, men då jag aldrig gjort något sådant förr, tänkte jag att det kunde vara smart att öva lite i förrådet först.

Måste säga att det var riktigt kul! Speciellt efter att jag äntligen hittade en rejäl 80 cm bred teräsliippa - tack Bauhaus! :)


I dag har jag haft städdag i källaren. Det såg ut som ett fullkomligt kaos efter att muraren och elnissarna varit i farten.



Det tog ett tag. Och det dammade vääääldigt mycket. 

Men rent blev det! Bildbevis kommer senare :)

I morgon gäller det att ta itu med första våningen. För surprise, surpise så är det kaos som gäller där också :)